L&M RHYTHM KINGS – THE LOWER LEVEL

 

 “ Original songwriting wrapped in the traditions of electric blues with the tight grooves of roots rhythm and rock… “

Larry Lusignan (gitaar, zang), Mark Longo (keys, zang), Michael “Squid” Rush (bas) & Glenn Rogers (drums) zijn de L&M Rhythm Kings, een band die in 2008 in Boston, het licht zag, maar die je aanvankelijk moest boeken als de Route 495 Allstars, verwijzend naar de steden aan de Route 495, waar ze woonden. Om e.e.a. wat meer formeel te maken werd deze occasionele band de L&M Rhythm Kings, omdat elk van de muzikanten wel een “L” of “M” in hun naam had. Deze 4 muziek veteranen waren al langer bevriend en speelden al in verschillende bands als de Swanky Moes, Dave Lanman & the Locomotives, Larry & the Bluescasters en The Natives.

Hun debuutalbum ‘The Lower Level’ kwam uit in het voorbije jaar. Aan de nummers voor het album schreven ze allemaal. De opener “Meadow Lounge” is een oud nummer van de Swanky Moes periode van Lusignan en Longo en enkele andere nummers komen uit het Larry (Lusignan) & the Bluescasters album ‘The Same Fifty’ [2003], die herbewerkt werden. De rest van het materiaal is nieuw geschreven. 

Geen album zonder “guests”. Ronnie Earl, hun mentor en goede vriend speelde mee op 2 nummers. Hij speelt de 1ste gitaar en de solo’s op "Big Wheeled Bonneville" en "Cookin 'In Groveland". Chris Vachon (de leider van Roomful of Blues), die ze leerden kennen bij de opnames in de PM Recording Studio in Wakefield, RI, speelde een lange gitaarsolo met Larry op “Inside Out”. De derde gast was percussionist en drummer John Loud. Hij is te horen op “Smoke”, “Tara Says So” en “Hot Coals”.

Without You” begon met teksten die bij Larry opkwamen tijdens een lange fietstocht. Hij nam zijn vader elk weekend mee uit het verpleeghuis. Nadat zijn vader was overleden, reed hij op een zondag weg en begon te denken: "There’s a little more time on Sunday Without You", wat de eerste regel van het lied is. De rest van het nummer werd vanaf daar verder gebouwd, in een minor key, om het verdriet van het verlies weer te geven. “The Lower Level”, het titelnummer, gaat over het leven in de lagere regionen van de samenleving. Mark Logo, die het grafische ontwerp van de cd deed, dacht eraan om "The Lower Level" uit te drukken door de kelderknop (“B”asement) in een lift te tonen. De studio waar ze de plaat opnamen, bevond zich in de kelder van een gebouw, dus Mark fotografeerde het bedieningspaneel van de studiolift met de verlichte B-kelderknop. “Smoke” is geschreven als een soort van meditatie over de opioïde-epidemie en de pijn waarmee degenen die erin zijn gevangen, worden geconfronteerd. Bij het schrijven ervan luisterde Longo veel naar het oude John Mayall album 'Hard Road' en vroege Fleetwood Mac blues albums zoals 'Then Play On'. Dit om een beetje van de vertwijfeling en wanhoop van verslaving te kunnen uitdrukken.

Met ‘The Lower Level nemen de L&M Rhythm Kings een goede start, met originele songwriting en strakke grooves, die verwerkt zijn in de tradities van elektrische blues en rock.

“ With ‘The Lower Level’, the L&M Rhythm Kings take a good start, with original songwriting and tight grooves, incorporated in the traditions of electric blues and rock… “ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

Album track list:
01. Meadow Lounge [Lusignan/Logo] - 02. Without You* - 03. The Lower Level* - 04. Tara Says So** - 05. Big Wheeled Bonneville - 06. Smoke** - 07. Cookin’ in Groveland [M.Rush] - 08. Inside Out** - 09. The Same 50 - 10. Hot Coals [Lusignan/Rush/Kerans] - 11. ClosingTime**
Lyrics/music © 2018 by: L.Lusignan/Rush* - M.Longo**, unless where else [noted] - Produced by: L&M Rhythm Kings & Chris Vachon

Album line-up:
Larry Lusignan: guitars, lead vocs / Mark Longo: keys, lead vocs / Michael “Squid” Rush: bass, b-vocs / Glenn Rogers: drums & Special Guests: Ronnie earl: lead guitar (5), 1st lead (7) / Chris Vachon: 2nd lead guitar (8) / John Loud: congas & hand percussion (4,6,10)

Discography L&M Rhythm Kings:
The Lower Level [2018] |  

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video